Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: I begynnelsen sprang jag ur nyfikenhet I nyfikenhet vandrar jag alltjämt Kunskap samlar jag Visdom söker jag Vem är det jag som ur nyfikenhet sprang
Kategorier
Länkar
Miljöpartiet bör släppa kravet på EU-utträde
Joakim | 26 April, 2007 10:14

Det är förstås mycket i EU-projektet man kan och ska vara kritisk till. De som driver kravet på att Sverige ska lämna EU tenderar dock att förväxla utträdesfrågan med frågan om EU är bra eller dåligt. Naturligtvis är de intimt sammankopplade men det är inte samma fråga. Tror man till exempel att:

- EU- projektet inte är dömt att misslyckas

- EU har en möjlighet att väsentligen förbättras

- EU har uppgifter som är av största vikt och som inte kan vänta

Då är det långt ifrån självklart att man utifrån åsikten att EU har stora brister drar slutsatsen att Sverige måste lämna denna gemenskap. Så är det för mig och enligt en undersökning gjord av Göteborgs Universitet(rapporterad av DN och Svd) så också för en stor del av svenska folket.

Göteborgaren och riksdagsledamoten Max Andersson drar dock inte denna slutsats. Han skriver:

”Man kan visserligen inte förneka att folkomröstningen om EMU gick väldigt bra för vår sida. Och när nu Open Europes undersökning visar att bara 4% av svenskarna vill ha mer makt till EU, och hela 78% skulle rösta nej till EU-konstitutionen så måste vi ha gjort något rätt.”

Och drar slutsatsen:

”Det är hög tid att vi börjar föra fram utträdeskravet på allvar.”

Nej, Max, vad undersökningarna säger är att trots att svenskarna är djupt kritiska till EU så inser man det finns värden med EU som är så viktiga att man ändå vill vara kvar. Min slutsats är att Miljöpartiet måste släppa kravet på EU-utträde!

Särskilt allvarligt för miljöpartiet är den koppling som svenska folket gör mellan EU och miljö. På grund av det som är vår viktigaste fråga vill svenskarna ha något som vi är emot. Denna diskrepans kan inte i längden var gynnsam för oss.

EU är inte optimalt, men det är den gemenskap i vilken vi med förenade krafter måste ta oss an framtidens stora klimatutmaningar. När jag ställer frågan om vad det skulle gagna Europa om Sverige lämnar EU brukar EU-motståndare säga att fler kanske följer efter och så småningom vittrar bygget ihop och sedan kan vi bygga upp något nytt. Bortsett från att det rimmar illa med vår ståndpunkt när det gäller EU-vidgningen, så vill jag ställa frågan HAR VI TID MED DET? Är det inte bråttom att med gemensamma krafter skapa ett uthålligt och hållbart samhälle. Kan vi sitta och vänta på den optimala organisationen?

EU är inte dömt att misslyckas och vi kan påverka. Jag t. ex var med och drev en kampanj mot att Sverige inte skulle delta i EMU, och se det gick ju bra. Europas folk var inte nöjda med EU-konstitutionen och se det bidde ingen konstitution. Carl Schlyter(som jag för övrigt helhjärtat stödjer som vår EU-parlamentariker) brukar oja sig över hur odemokratiskt EU är, men i samma andetag flödar det av exempel på hur han faktiskt har betydelse.

Nä, kära partivänner, det är dags att vi rycker upp oss och skaffar oss en tydlig politik över hur vi vill förändra EU och vad för sakfrågor vi inom dess ram vill driva. Detta kräva svenska folket och det med rätta.

Andra bloggar om: EU, miljöpartiet, politik, opinion

Pingat på intressant.se

Pingat på twingly.se


 #