Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: I begynnelsen sprang jag ur nyfikenhet I nyfikenhet vandrar jag alltjämt Kunskap samlar jag Visdom söker jag Vem är det jag som ur nyfikenhet sprang
Kategorier
Länkar

« Ända in till döden via snillrika rss-flöden | S väljer populismen som strategi för sin Skolpolitik »

Storinkvisitorn Janne Josefsson i direktsänd häxprocess
Joakim | 24 April, 2007 21:28

Platsen är Vetlanda. Året är 2007. Storinkvisitorn Janne Josefsson uppviglar folket medelst verbal eldgaffel. Offren kvider och lider. Att bålen på torget redan är tända framgår med all tydlighet...

"Har vi fått några svar?" - - - "NEJ!

En häxprocess har inget slut och är inte rationell. Krav reses, men inget kan svara mot kravställarens törst efter...

Fakta:

1. Ett ohyggligt fel begicks i Vetlanda och en flicka fick utstå otroligt mycket lidande.. 2. Detta har erkännts. 3. Den ansvarige har avgått. 4. Detaljerna kring hur och varför kommer att utredas.

Vad jag tror:

1. Socialchefen verkar vara en duglig person, säkert över snittet. 2. Det finns sannolikt stora brister inom socialtjänsten i Sverige -Detta bör utredas. 3. Det är sannolikt inte lätt att handlägga socialtjänstärenden- att omhänderta ett barn kan aldrig vara en picknick. (och skulle så ske är naturligtvis storinkvisitorn där med sin eldgaffel).

Någonstans handlar det också om hur stora resurser vi som samhälle är villig att lägga på denna typ av verksamhet. Att garantera att fel aldrig uppstår kostar pengar. Notera också att en majoritet av svenska folket valt en regering som har en ambition att sänka skatten.

Avlsutninsvis menar jag att det är djupt beklagligt att en journalist uppviglar folket till att stå och skandera om en socialchef: "Vad ska Ola göra - avgå, avgå. Vad tycker vi om Ola - illa, illa". Att tro att det var själva sakförhålladena som ledde till detta och inte sättet som Janne Josefsson presenterade just dessa förhållanden är djupt naivt. Sanningen är ju att folk visste och kunde ha berättat för folk som kunde ha berättat vidare som kunde ha samlats på torget för att skandera dessa saker. Så skedde inte. Och det är naturligtvis inte det jag moraliserar över.

Pingat på intressant.se

Andra bloggar om: media, Janne Josefsson, Uppdrag granskning, Louise, Vetlanda


 #

User Comments
(no subject) [Reply]
Lasse | 25 April, 2007 08:23

Bra rutet! Det är så lätt att skrika när ansvaret så tydligt är någon annans.

(no subject) [Reply]
Joakim | 25 April, 2007 08:30

Ja, och det var en poäng som jag ville få fram men som kanske inte så tydligt framgick. Det Josefsson och hans kollegor gör är att skapa en allt större diskrepans mellan medborgare som inte har tagit ett förtroendeuppdrag och medborgare som faktiskt har gjort det. Politiker föds inte till sina uppdrag och vem som helst kan genomgå denna förvandling.

Denna växande skillnad mellan politiker och folk får till konsekvens att fler drar sig för att ta politiska uppdrag och att de som verkligen gör det känner sig nödgade att sluta sig och inta ett mer elitistsikt förhållningssätt. Djupt olyckligt!

Uppviglande journalister [Reply]
zztop | 26 April, 2007 15:04

Det är intressant att se vilka, förutom vanliga upprörda vetlandabor som tar sin chans att få lite mediauppmärksamhet kring tragiken med Louise:
kroniska rättshaverister, som har oförmåga att samarbeta och kommunicera på ett civiliserat sätt med sin omgivning, AFA-ungdomar med McDonaldsvandalisering och Göteborgskravaller på sin meritlista, och som gärna söker sig dit det kan misstänkas bli bråk och stök ,
och något ännu allvarligare, personer som tror att man genom hot och våld mot kommunala och statliga tjänstemän kan förbättra samhället. Blir det bättre för Louise och andra utsatta om tjänstemännen blir måltavlor för våld och aggression?
Vi har sett liknande mörka krafter dras igång tidigare av Janne Josefssons reportage, som alltför ofta varit vinklade och skruvade för att nå sina ideologiska syften. Vem polisanmäler JJ för hatisk uppvigling och hets mot sina offer? Svårt att komma någonstans, vi har ju fri press och yttrandefrihet. Han talar om bondeoffer och "fler måste gå". Enkla hjärnor går igång på sådan retorik. JJ och andra journalister har stor makt att skada med hjälp av sin tunga och sin penna. Det kräver omdöme och ansvarstagande som tyvärr inte alltid kan skönjas i journalistkåren.

(no subject) [Reply]
Nicklas | 27 April, 2007 11:25

Såg inte det aktuella programmet, men däremot det första programmet om Lousie. Personligen tycker jag faktiskt att om man är anställd av medborgarna för att värna de mest utsatta och man uppenbarligen brister så flagrant som tjänsteman så borde man ta konsekvenerna av detta. Att vara förvaltningschef innebär att faktiskt att man är ansvarig för de beslut som fattas eller inte fattas. Hade inte alla kontakterna gjorts med socialtjänsten, hade inte alarmen ringt så kanske man kunnat tycka att det ansvaret inte skulle utkrävas, men som socialen hanterat Lousie så finns det ansvar att utkräva. Sen bör det kanske inte göras genom en folkmobb, men om den politiska ledningen haft lite kurage skulle man "flyttat" honom direkt i väntan på att man utreder frågan, nu saknades det och istället spelar man Janne i händerna.

anvarig [Reply]
Joakim | 27 April, 2007 12:35

Håller i stort sett med dig. Min bedömning(gissning) är dock att den ansvarige har avgått. Har jag fel visar väl den oberoende granskningen just detta och socialchefen får ta konsekvenserna. Och då inte pågrund av att självutnämnd småpåve med en lynchmobb bakom sig kräver det. Se programmet, det får Göran Perssons "vändaryggenbeteende" framstå som en artighetsuppvisning. Han pressar dessutom folk till att avslöja sekretess ärenden i direktsändning.

Och precis som zztop skriver lockar ett sådant beteende fram stämningar bland folk som banar vägen för mycket mörka krafter.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage