Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: I begynnelsen sprang jag ur nyfikenhet I nyfikenhet vandrar jag alltjämt Kunskap samlar jag Visdom söker jag Vem är det jag som ur nyfikenhet sprang
Kategorier
Länkar

« Att föreslå ny folkomröstning efter sju år är ett hån mot demokratin | Klarläggande angående Omskärelse »

Svek eller paradox i "Sumpan"?
Joakim | 09 Augusti, 2007 21:53

Sundbyberg har idag, som väldigt många kommenterat, åter fått en röd -grön majoritet i kommunfullmäktige genom två moderata ledamöters avhopp från moderaterna och inträde i Socialdemokraterna.

Många, företrädesvis socialdemokrater, ställer sig i en unison jubelkör.

Andra företrädesvis, borgliga, talar om svek och demokratins fall.

Detta är förstås intressant med tanke på att personval brukar förespåkas som ivrigast av borgliga politiker medan mer vänsterorienterade politiker tenderar vara mer återhållsamma i glädjen över individcentreringen.

Jag menar att det framförallt handlar om en inbyggd paradox i vårt valsystem. Tekniskt har det förstås även tidigare gått att göra sidbyten. I och med personvalet fick detta fenomen dock ett moraliskt understöd i form av en större betoning av det personliga mandatet.

Jag skriver mer ingående om detta här

Andra bloggar intressant om: sundbyberg, demokrati, valsystem, personval, politik

Relevant grön länk: Den där Tomas


 #
User Comments
Personligt mandat [Reply]
Mattias Lönnqvist | 10 Augusti, 2007 08:20

Problemet är att det inte finns något personligt mandat att tala om i det här fallet. De två moderaterna hade tillsammans 30 personvalskryss.

De kom alltså in på en moderat lista, med moderata listor. De bedrev dessutom -- mig veterligen -- ingen direkt personvalskampanj utan de har gått till val på moderaternas valplattform.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage